marți, 24 martie 2009

Ziua Pamantului - 22 aprilie

« Ziua Pamantului » - eveniment simbol al responsabilitatii civice in protectia mediului – a aparut cu scopul de a constientiza, populatia si factorii de decizie privind necesitatea conservarii resurselor naturale ale lumii. Pe 22 aprilie in fiecare an se marcheaza aniversarea nasterii miscarii moderne a interesului pentru mediul inconjurator. Printre multe alte lucruri, anul 1970 a adus introducerea fibrei optice, Apollo 13, ultimul album al formatiei Beatles, moartea lui Jimi Hendrix, terminarea construcţiei barajului egiptean Aswan, inaugurarea Aeroportului Internaţional Bucureşti–Otopeni .Intr-o asemenea lume, a luat nastere, pentru prima data, un eveniment numit Ziua Pamantului.
Intemeietorul a fost Gaylord Nelson, apoi un senator american din Wisconsin, care a propus primul protest national legat de mediul inconjurator, “pentru a zgudui aranjamentele politice si pentru a forta introducerea acestei probleme in agenda natioanla ”. “ A fost un pariu riscant ” isi aduce aminte “dar a mers”.
In acel timp, industria elibera fum si alte substante toxice fara a se teme de consecintele legale sau presa. Poluarea aerului era in mare parte acceptata ca si cum ar fi reprezentat aroma prosperitatii. « Ziua Pamantului » a fost celebrata în primul an de circa 20 milioane de cetateni americani, în marea lor majoritate tineri si foarte tineri.
Dupa 2 decenii, in anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari au transformat « Ziua Pamantului » intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii, prin alaturarea lor in dorinta de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. Atunci a fost fondata si organizatia neguvernamentala « Earth Day USA », care din 1991, coordoneaza pe plan national si international ceea ce pornise ca un eveniment strict american. Dupa 1990, « Ziua Pamantului » a fost sarbatorita si in tara noastra.
Ziua Pamantului este acum sarbatorita pe plan international ca o expresie comuna, ca o dorinta publica de a construi o societate stabila. Unind cetatenii activisti, aceasta zi educa si mobilizeaza oamenii din intreaga lume pentru a proteja mediul inconjurator. Inspira necesitatea de a actiona, la nivel personal, comunitar, national si international.
Suntem invitati, sa facem si sa fiim o parte din istoria zilei pamantului. Trebuie sa descoperim surse de energie despre care nici nu stiam ca exista. Trebuie sa o simtim cum circula prin radacinile ierbii de la picioarele noastre si prin tehnologia aflata la dispozitia noastra. Trebuie sa ne unim in a construi o lume sanatoasa, curata si diversa pentru generatiile ce vor urma…
Ziua Pamantului ofera imensa oportunitate de a unii oamenii pentru a realiza actiuni benefice tuturor.

duminică, 25 ianuarie 2009

Terra nostra

Dintre toate planetele din Univers, stim numai de una care poate sustine viata. E situatã la distanta potrivitã fatã de Soare si are o climã perfectã. A fost numitã planeta norocoasã. Cu aproape 5 miliarde de ani în urmã, un asteroid imens s-a izbit de Pãmânt înclinându-l la un unghi de exact 23,5 grade spre Soare. Acest accident cataclismic s-a dovedit a fi nici mai mult, nici mai putin decât un miracol. Fãrã acea înclinare crucialã, totul ar fi fost diferit. Cãci a creat anotimpurile, extremele climei, cãldura si frigul si peisaje de o frumusete uimitoare. Conditiile perfecte pentru viata de pe Pãmânt. Asa incepe un excelent documentar realizat de BBC. Filmul este "o cãlãtorie de-a lungul unei planete pe care o numim "acasã". Din pacate concluzia acestui eseu este cat se poate de sumbrã: dacã clima continuã sã se încãlzeascã în ritmul actual, ursii polari ar putea sã disparã pânã în 2030; rezervele de apã dulce vor deveni din ce în ce mai imprevizibile; temperatura crescândã a oceanelor a început sã omoare planctonul de care depind balenele cu cocoasã si multe alte forme de viatã marinã; nivelul oceanelor va creste asa de mult încat va pune în pericol populatia din zonele litorale; zone întregi ale planetei vor fi afectate de desertificare, iar altele vor fi calamitate de inundatii si alunecari de teren.
Desi cu concluzii atat de cutremuratoare realizatorii documentarului lasa loc de sperante "Dar nu e prea târziu sã schimbãm lucrurile".
.......Acum cu criza mondiala care ne macina pe toti oare cine se mai poate gandii si la problemele sanatatii planetei.