marți, 24 martie 2009

Ziua Pamantului - 22 aprilie

« Ziua Pamantului » - eveniment simbol al responsabilitatii civice in protectia mediului – a aparut cu scopul de a constientiza, populatia si factorii de decizie privind necesitatea conservarii resurselor naturale ale lumii. Pe 22 aprilie in fiecare an se marcheaza aniversarea nasterii miscarii moderne a interesului pentru mediul inconjurator. Printre multe alte lucruri, anul 1970 a adus introducerea fibrei optice, Apollo 13, ultimul album al formatiei Beatles, moartea lui Jimi Hendrix, terminarea construcţiei barajului egiptean Aswan, inaugurarea Aeroportului Internaţional Bucureşti–Otopeni .Intr-o asemenea lume, a luat nastere, pentru prima data, un eveniment numit Ziua Pamantului.
Intemeietorul a fost Gaylord Nelson, apoi un senator american din Wisconsin, care a propus primul protest national legat de mediul inconjurator, “pentru a zgudui aranjamentele politice si pentru a forta introducerea acestei probleme in agenda natioanla ”. “ A fost un pariu riscant ” isi aduce aminte “dar a mers”.
In acel timp, industria elibera fum si alte substante toxice fara a se teme de consecintele legale sau presa. Poluarea aerului era in mare parte acceptata ca si cum ar fi reprezentat aroma prosperitatii. « Ziua Pamantului » a fost celebrata în primul an de circa 20 milioane de cetateni americani, în marea lor majoritate tineri si foarte tineri.
Dupa 2 decenii, in anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari au transformat « Ziua Pamantului » intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii, prin alaturarea lor in dorinta de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. Atunci a fost fondata si organizatia neguvernamentala « Earth Day USA », care din 1991, coordoneaza pe plan national si international ceea ce pornise ca un eveniment strict american. Dupa 1990, « Ziua Pamantului » a fost sarbatorita si in tara noastra.
Ziua Pamantului este acum sarbatorita pe plan international ca o expresie comuna, ca o dorinta publica de a construi o societate stabila. Unind cetatenii activisti, aceasta zi educa si mobilizeaza oamenii din intreaga lume pentru a proteja mediul inconjurator. Inspira necesitatea de a actiona, la nivel personal, comunitar, national si international.
Suntem invitati, sa facem si sa fiim o parte din istoria zilei pamantului. Trebuie sa descoperim surse de energie despre care nici nu stiam ca exista. Trebuie sa o simtim cum circula prin radacinile ierbii de la picioarele noastre si prin tehnologia aflata la dispozitia noastra. Trebuie sa ne unim in a construi o lume sanatoasa, curata si diversa pentru generatiile ce vor urma…
Ziua Pamantului ofera imensa oportunitate de a unii oamenii pentru a realiza actiuni benefice tuturor.