Orasul Vaexjoe va fi “verde” sau nu va mai fi. Acesta este deviza comunitatii de partea sudica a Suediei, ridicata la rangul de model international pentru protectia mediului, si ale carei obiective de viitor sunt foarte ambitioase.Oraşul suedez a devenit lider mondial în protecţia mediului. El este un oraş cu o populaţie de 80.000 de oameni, cuibărit între lacurile şi pădurile din sudul Suediei, care a ajuns deja la un consum de energie regenerabilă la peste 50% din necesar, în timp ce Uniunea Europeană îşi propune ca abia în 2020 să ajungă la un procent de 20%. Autorităţile spun că emisiile de dioxid de carbon/locuitor au scăzut cu 30% în ultimii 15 ani. Programul “ecologic” al acestei comunitati a inceput inca din 1970, cand in urma dezghetului au aparut la suprafata lacurilor mii de pesti morti, rezultat al poluarii acumulate de secole. In acel moment se lanseaza un program de curatire a apelor. “Azi se poate innota, pescui si consuma pestele din aceste lacuri.” a declarat M. Johansson.
In 1980, odata cu cel de al doilea soc petrolier, uzina de incalzire urbana, Sandvik, care pana in acea vreme utiliza petrolul, a introdus un nou combustibil obtinut din industria lemnului (rumegusul), o materie prima care se gaseste din abundenta in zona orasului. Acest lucru a asigura independenta energetica a orasului. Astazi, acest biocarburant asigura 98,7% din carburantul utilizat in aceasta centrala care ofera caldura unui numar de 50000 de locuitori din Vaexjoe.
Eforturile şi investiţiile dau roade, iar oamenii s-au obişnuit cu un nou stil de viaţă: au piste pentru biciclete şi reduceri de taxe, parcări gratuite pentru automobilele ecologice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu